Humle Spännaregården

Humle Spännaregården

, , , med visionen - Sverige ett humlerike!

BLOGGEN HAR FLYTTATS !!!!http://humlespannaregarden.blogspot.se/

Idag (men inte länge till, hoppas vi!) är Spännaregården Sveriges enda kommersiella humleodling.


Sedan vår start har intresset för humle ökat lavinartat.
- och vi vill inspirera fler till att odla humle professionellt därför delar vi med oss av vår erfarenhet och kunskap genom föreläsningar, fältvandringar och nu senast en handbok i humleodling med en dröm,,,
- att Sverige blir ett humlerike

En dag att minnas!

SkördetidPosted by Humledrottningen 2015-09-06 09:18

Att en passion kan leda så långt!

Från att vara trädgårdsodlare av den vackra slingerväxten till att från grunden lära sig bli yrkesodlare. Inte visste vi att humle kräver så mycket mer av sin odlare om den ska generera maximalt skördeutfall till skillnad mot att låta den växa mot en spaljé i trädgården. Hur svårt kan det vara tänkte vi i början men insåg snart att trots att vi har odlat humle i Sverige under lång tid är all kunskap och erfarenhet förlorad och det saknas litteratur över hur man går till väga för att lyckas under våra svenska väderförhållanden. Men med envishet och ”trial & error” är vi idag utsedda till Sveriges första kommersiella humleodlare med ekologisk och kravodlad humle.

Känslan är overklig att vi lyckats, även om vädrets makter bjudit på helt fel förutsättningar med regn o kyla under humlens växtperiod kunnat skörda närmare 80 kg humlekottar. I jämförelse med förra året var det i år inte alls var lika manuellt tidskrävande då vi i år byggt en anpassad humletröska av en äldre skördemaskin.

Först efteråt förstod vi det innovativa att bygga en skördetröska och över 70 humleintressenter kom för att diskutera möjligheter att börja odla humle när de nu såg möjligheten att förenkla skördearbetet av det som förr krävde många flinka fingrar med att nu få betrakta Sveriges första humletröska.

Vilken dag att minnas!

- förföriska aromer från vår svenska humle som Stränge Brewery Company samtidigt bryggde öl på med sin mobila brygganläggning och välsmakande ”bonnamat” från restaurang Sill & Dynamit tillsammans med många härligt nyfikna och givande människor

  • Comments(0)//humle.spannaregarden.se/#post23

Humleskörd & ölbryggning

SkördetidPosted by Humledrottningen 2015-08-24 08:17

Humleskörden är klar och vi njuter av "segerns sötma". Över 80kg skördades på första årets rankor i nya odlingen tillsammans med över 70 intresserade o entusiastiska besökare. Försökte svara på alla frågor om humleodling, skörd o förökning men missade jag någon får ni återkomma.
Var också många intressanta diskussioner kring ölbryggning med Stränge Brewing Company som var med och bryggde öl med vår humle direkt på plats och till bryggarna från restaurang Sill o Dynamit som bjöd på utsökt "bonnafika"

https://www.facebook.com/groups/humleodlare


  • Comments(0)//humle.spannaregarden.se/#post21

Bondepraktikan 8 augusti

SkördetidPosted by Humledrottningen 2015-08-15 07:35

Hoppas nu den gamla visheten i bondepraktikan stämmer: "Om solen lyser denna dag räkna med sol resten av veckan" så att vi kan vi räkna med uppehållsväder nästa lördag då humlen ska skördas.

Helst ska det vara molnigt så att de fjäderlätta humlekottarna inte torkar upp för fort och med lite vind så att inte det värdefulla gula frömjölet inne i kottarna blåser bort.
  • Comments(0)//humle.spannaregarden.se/#post19

Inbjudan Humleskörd & Ölbryggning i humleodlingen

SkördetidPosted by Humledrottningen 2015-08-14 07:41

Samtidigt som humlen skördas kommer

mikrobryggeriet Stränge Brewing Company från Strängnäs

med sin mobila bryggutrustning att brygga öl i humleodlingen

Välkommen till

Humleskörd & Ölbryggning

22/8 med start kl.9.00, på Spännaregården, Mariestad

En möjlighet att som förr, uppleva en humlegård,

vara med på invigning av en specialbyggd skördemaskin

och samtidigt som skördearbetet pågår, se hur öl bryggs direkt i humleodlingen.

Är du en intresserad humleodlare, bryggare och vill träffa andra med öl i blodet?

Trots ett växande intresse för mikrobryggt öl och att efterfrågan långt överstiger tillgången på humle tvekar många att börja odla för att manuell humleskörd är tidskrävande och kräver många flinka fingrar.

Nu har du tillfälle att se och få tips på en skördemaskin som byggts om från en äldre skördetröska och medan humlekottarnas arom fyller vinden kan du inspireras av ångorna från nybryggt öl och diskutera bryggteknikens ädla konst med erfarna bryggare från

Stränge Brewing Company från Strängnäs

Anmäl er via e-post eller telefon så vi kan beräkna fika som ingår i entréavgiften, som betalas kontant på plats med 100 kr/person.

Senast den 19/8 vill vi ha din anmälan till: gunillahb@spannaregarden.se eller på 070 - 259 38 60

Varmt välkommen till att njuta av en sensommardag i trevlig samvaro

önskar Gunilla och Magnus Boman på Spännaregården med förhoppning om att det blir bra ”humleväder” dvs lagom med sol, och vind men inget regn.
  • Comments(0)//humle.spannaregarden.se/#post18

Sigtuna Single Hop

SkördetidPosted by Humledrottningen 2015-03-25 08:08

Skörd från 300 störar - vårt första odlingsår

I august 2014 skördades vår första skörd till ölbryggd en magisk känsla att dricka ölet som vi från tidig vår till tidig höst arbetat med för att maximera kvantitet och kvalitet på humleskörden.

Vid skörden var flera av bryggarna med som direkt tog med sig de nyskördade kottarna till bryggeriet och började brygga. En härligt gäng men framförallt duktiga och resultatet var en härligt frisk och välsmakande öl.

I Sverige är det unikt att brygga på svenska kottar då det inte finns humleodlare med nyskördade, färska humlekottar. Den humle som finns idag är importerad och torkad pga av att humlekottar som är ett känsligt livsmedel förlorar sin arom snabbt och måste tas om hand direkt efter skörd.

Det är en sak att odla och med ett bryggargäng som kan och vet vilka möjligheter de kan skapa av svenskodlade humle har de lyckats med att vara banbrytare för vad komma skall, , , med framtida bryggder utifrån ett lavinartat intresse från ölentusiaster, bryggare, humleodlare och ölkonsumenter.
  • Comments(0)//humle.spannaregarden.se/#post3