Humle Spännaregården

Humle Spännaregården

, , , med visionen - Sverige ett humlerike!

BLOGGEN HAR FLYTTATS !!!!http://humlespannaregarden.blogspot.se/

Idag (men inte länge till, hoppas vi!) är Spännaregården Sveriges enda kommersiella humleodling.


Sedan vår start har intresset för humle ökat lavinartat.
- och vi vill inspirera fler till att odla humle professionellt därför delar vi med oss av vår erfarenhet och kunskap genom föreläsningar, fältvandringar och nu senast en handbok i humleodling med en dröm,,,
- att Sverige blir ett humlerike

Humlen kikar fram

OdlingsskötselPosted by Humledrottningen 2015-03-25 09:51

Bara för att stilla min nyfikenhet - tog jag och kikade under jordlagret på ett par humleplantor - och visst fanns de där, de små skotten, sprängdfyllda med växtkraft.

De jag kikade på planterades i fjol och har på en växtsäsong ett brett rotsystem med långa rötter.

Men det är inte dags än att börja gallra så jordlagret över plantan kupas tillbaka för att skydda mot kalla vindar och säkerligen några frostnätter till.

Först i april-maj börjar det tidsödande arbetet med att gallra bort överflödiga skott på varje planta. Anledningen till varför man beskär varje humleplanta är för att för många rankor konkurrerar om näringen till de som ska bära kottar.

Skillnaden mellan professionell och att odlas trädgårdshumle med avsikten att få insynskydd bjuds spinn in till en trivsam miljö med fuktigt, mörk bladgrönska och utdelningen av kottar försämras.

Beskärning görs också för att underlätta jordbearbetningen med maskiner och annan skötsel samt att man får sticklingar att använda för att komplettera med där det behövs i odlingen. Dessutom är fördelen att man kan styra rotstockens placering till raka rader som underlättar när man kör med ogräsmaskiner som då inte riskerar att fastna i utstickande rankor och rycka upp humleplantor.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.